KAYSERİ'NİN LEZZETLİ MUTFAĞINA
HOŞGELDİNİZ
Türk mutfağı, bir çok ülkenin mutfağından daha zengin, daha lezzetli, ve daha iştah açıcıdır. Tabi her ülke kendi yemek kültürünü her zaman över. Fakat bizim mutfağımız gerçekten övülesi bir mutfaktır. Her bir şehrimizde ayrı ayrı lezzetler bulunur. Tatlısı tuzlusu, ekşisi acısı derken hepsi birbirinden lezzetlidir. Sizlere bu yazı da Kayseri'nin kendisi ile özdeşleşmiş yemeklerinden bahsetmek istiyoruz. Merak etmeyin Erciyes Üniversitesine geldiğinizde bu şehirde aç kalmanız imkansızdır.
KURŞUN AŞI
Bir çorba mı bir yemek mi olduğu hala gizemini korurken biz yiyelim karnımızı doyuralım en iyisi. Şöyle hayal edebilirsiniz. İçine dana eti ve nohut giren doyurucu bir yemek. Kimisi çorba der kimisi yemek der, fakat doyuruculuğu ve bereketi muazzamdır. Ha bu arada şunu da söyleyelim. Yöreden yöreye bu yemeğin adı Lülük Aşı olarak da değişiyor.
EFSANELER EFSANESİ: YAĞLAMA
İlk bakışta pizza diyen de var, lahmacun veya pide diyen de. Hiç birisi değil. Kayseri'nin vazgeçilmez lezzeti yağlamayı sizlere takdim ediyorum. Salçalı, kıymalı, soğanlı ve baharatlı mükemmel bir harç karışımı.İncecik bir hamurun üzerine güzel bir şekilde sürülür. Bu harika lezzetin üst üste geldiğini de düşününce midelerimiz kazınıyor. Kayseri'de misafirler, akrabalar, eş dost akşam yemeğine size geldiyse bu lezzet sofra da mutlaka bulunur.
SIRADA SUCUKLU KÖFTE
Kayseri'yi bir çok kişi pastırmadan çemenden tanır. O güzelim çemen ile yapılmış sucukları küp küp doğrayıp kıyma ile karıştırıp, soğan ve baharatlar ile harmanlanan bir köfte. Sucuklu köfte denilmesinin içine giren hem sucuktan hemde yedikten sonra ağızda bıraktığı lezzetli çemen tadından gelmektedir.
VE ASSOLİST SİZLERLE : KAYSERİ MANTISI
Kayseri denilince mantı, mantı denilince akla Kayseri gelir. Bir çok şehirde mantı, daha iri yapılır ve haşlanarak susuz olarak servis edilir. Kayseri Mantısı bilinenin aksine daha ufak ve sulu olur. Kayseri Mantısının lezzeti de belki de sulu olmasından gelmektedir. Baharatlı suyuyla beraber yedikçe iştahınızı açan Kayseri Mantısı mutlaka denemeniz gerek yiyecekler sırasında bize göre ilk sırayı almalı.
BİLEMEDİNİZ REVANİ DEĞİL "YOĞURT TATLISI"
Yoğurt oranı fazla, az yağlı ve irmik oranı una göre daha fazla olan yumuşacık keki ile revaninin bir benzeri olan bu tatlı, Kayserililerin bayramda vazgeçilmez tatlılarından birisidir. Hafif kıvamı sayesinde akışkanlığı ve lezzetiyle şahane bir tatlı.
Bu lezzet yolculuğunu yerinde yaşamak istemez misiniz ? Kayseri'nin ve Erciyes Üniversitesi'nin kapıları sizlere sonuna kadar açıktır. Buyurun sizde bizlerle beraber bu yolculuğa devam edin.
Yorumlar
Yorum Gönder